Terugblik Space Gala 2015

Space Gala 2015 in Noordwijk brengt € 97.450 op voor capsule André Kuipers

Op 7 maart 2015 is er in het Radisson Blu Palace Hotel een groots gala gehouden voor Stichting Space Expo. Space Expo is al jaren bezig om de capsule, waarmee André Kuipers is teruggekeerd op aarde in 2012, naar Nederland te halen en tentoon te stellen in het ruimtevaart museum in Noordwijk. Het Radisson Blu Palace Hotel besloot te helpen bij het inzamelen van geld en organiseerde met Space Expo een groots Space Gala. Dit gala heeft in totaal € 97.450 opgebracht.

Astronaut André Kuipers kwam op 1 juli 2012 terug van het International Space Station (ISS). Hij reisde met een Russisch Sojoez ruimteschip. Maar liefst 2 miljoen Nederlanders zagen de landing voor de eerste maal live op de Nederlandse televisie. Om deze Sojoez capsule naar Nederland te halen is veel geld nodig. Hiervoor wordt de capsule door eigenaar Energia voorzien van een origineel interieur, stoelen, instrumentarium, ramen en trappen. Space Expo in Noordwijk biedt, als Nederlands grootste en permanente ruimtevaartexpositie en tevens het officiële bezoekerscentrum van ESA in Nederland, de mogelijkheid de Sojoez capsule op te stellen in een attractieve en educatieve omgeving. Space Expo ontvangt ongeveer 60.000 bezoekers en scholieren per jaar en biedt bijzondere mogelijkheden als evenementenlocatie.

Als eerste bedrijfsvriend van Space Expo wilde het Radisson Blu Palace Hotel graag iets doen om te helpen de capsule naar Noordwijk te krijgen. André Aaij, General Manager van het hotel; “Ik vind Space Expo een fantastisch educatief museum waar wij onze gasten graag op attenderen. De originele capsule brengt alleen maar meer bezoekers naar Noordwijk waar wij als ondernemers allemaal van profiteren. Toen wij dan ook van dit doel hoorden was de keuze snel gemaakt en heb ik Rob gebeld wat hij van het idee vond om een gala te organiseren met als doel geld inzamelen voor de capsule. Rob was meteen enthousiast en in september zijn wij gestart met de voorbereidingen”. Rob van den Berg, Directeur van Space Expo, vult aan; “Het hotel en Space Expo hadden al een goede band dus toen André met dit initiatief kwam heb ik geen moment getwijfeld. Het halen van de capsule naar Nederland gaat veel geld kosten, dus alle ideeën waren meer dan welkom. Een gala was nieuw voor ons maar de uitdaging zijn wij graag aangegaan”.

Er werd gestart met het benaderen van leden voor het comité van aanbevelingen. De volgende heren hoefden niet lang na te denken voordat zij zitting namen in het comité;
De heer Jan Rijpstra – Burgemeester gemeente Noordwijk
De heer André Kuipers – ESA Astronaut
De heer Franco Ongaro – Director Technical and Quality Management en hoofd van ESA/ESTEC
De heer Paul Veger – CEO Decos Technology Group
De heer Anne Cor Groeneveld – Voorzitter Dutch Aviation Group

Maandenlang is er druk gewerkt en afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Ruim 230 dinerende gasten genoten van een avondvullend programma onder begeleiding van Robert Bannink. Speeches waren er van André Kuipers en Burgemeester Rijpstra en uiteraard vertelde Rob van den Berg over de capsule. Er werd geld ingezameld door middel van een loterij en de exclusieve verkoop van Kuifje-strips die meteen voorzien werden van een handtekening van André Kuipers. Het meeste geld is opgebracht tijdens de veiling. Unieke kavels werden gepresenteerd aan het publiek zoals een 9-daagse rondreis naar Frans-Guyana (ESA lanceerbasis) en originele handafdrukken van André Kuipers en Lodewijk van den Berg.

De avond was een groot succes en voor herhaling vatbaar. “Het bedrag dat is opgehaald is een fantastisch begin. De onderhandelingen met Rusland zijn in volle gang en hiermee tonen wij aan dat wij serieuze kopers zijn. Gezien alle positieve reacties op het Space Gala gaan André en ik zeker weer praten om in 2016 weer een glamorous gala neer te zetten. We zijn perfecte partners gebleken” aldus Rob van den Berg.