Terugblik Space Gala 2016

Space Gala opnieuw groot succes

ESA-02_web

Op 9 april j.l. is er in het Radisson Blu Palace Hotel voor de tweede maal een groots gala gehouden voor Stichting Space Expo. Het eerste gala in 2015 had tot doel de originele Sojoez capsule van André Kuipers naar Noordwijk te halen. Dat is gelukt. Vanaf de tweede helft van 2016 zal het ruimteschip bij Space Expo te zien zijn. Het Radisson Blu Palace Hotel besloot te helpen bij het inzamelen van geld en organiseerde met Space Expo wederom een groots Space Gala. Dit jaar heeft het gala in totaal € 103.500 opgebracht.

Astronaut André Kuipers kwam op 1 juli 2012 terug van het International Space Station (ISS). Hij reisde met een Russisch Sojoez ruimteschip. Maar liefst 2 miljoen Nederlanders zagen de landing voor de eerste maal live op de Nederlandse televisie. Om deze Sojoez capsule naar Nederland te halen is veel geld nodig. Space Expo in Noordwijk biedt, als Nederlands grootste en permanente ruimtevaartexpositie en tevens het officiële bezoekerscentrum van ESA in Nederland, de mogelijkheid de Sojoez capsule op te stellen in een attractieve en educatieve omgeving. Space Expo ontvangt ongeveer 70.000 bezoekers en scholieren per jaar en biedt bijzondere mogelijkheden als evenementenlocatie.

Als eerste bedrijfsvriend van Space Expo wilde het Radisson Blu Palace Hotel graag iets doen om te helpen de capsule naar Noordwijk te krijgen. André Aaij, General Manager van het hotel; “Ik vind Space Expo een fantastisch educatief museum waar wij onze gasten graag op attenderen. De originele capsule brengt alleen maar meer bezoekers naar Noordwijk waar wij als ondernemers allemaal van profiteren. Na het succesvolle gala in 2015 besloten wij direct om in 2016 opnieuw een Space Gala te organiseren. Dit keer met als doel een aansprekende tentoonstelling te maken met de Sojoez capsule van André Kuipers als middelpunt”. Rob van den Berg, Directeur van Space Expo, vult aan; “Het halen van de capsule naar Nederland kost veel geld, en we willen de capsule, als hij er straks is, niet ergens op een kale vloer tentoonstellen. Om een mooie aansprekende tentoonstelling over de missie van André Kuipers en over zijn capsule te maken, is geld nodig. Het Space Gala is een prachtig evenement om mensen te betrekken bij dit bijzondere stukje Nederlandse ruimtevaart en we zijn dan ook ongelofelijk blij met de opbrengst van dit gala”.

Maandenlang is er druk gewerkt en afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Ruim 230 dinerende gasten genoten van een avondvullend programma onder begeleiding van Robert Bannink. Speeches waren er van de bekende astronoom Vincent Icke en burgemeester Rijpstra en uiteraard vertelde Rob van den Berg over de capsule. André Kuipers is rechtstreeks betrokken bij de plaatsing van de capsule in Noordwijk en wenste de organisatoren van het gala veel succes met het evenement. Helaas was hij zelf verhinderd. Er werd geld ingezameld door middel van een loterij en de exclusieve verkoop van DVD’s van de missie van André Kuipers. Het meeste geld is opgebracht tijdens de veiling. Unieke kavels werden gepresenteerd aan het publiek zoals een 9-daagse rondreis naar Frans-Guyana (ESA lanceerbasis) en een titanium tegel met originele handafdruk van ESA astronaut Paolo Nespoli.

De avond was wederom een groot succes en voor herhaling vatbaar. Afgelopen november hebben Rob van den Berg en André Aaij een samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide partijen hebben hiermee aangegeven dat het Space Gala nog minimaal 5 jaar in het Radisson Blu Palace Hotel gaat plaatsvinden. De datum voor 2017 is 25 maart. “Het bedrag dat is opgehaald draagt bij aan een fantastische expositie met de capsule van André. We zijn perfecte partners gebleken” aldus Rob van den Berg.

Comité van aanbeveling 2016;
Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven – CEO – AGT Netherlands
De heer Jan Rijpstra – Burgemeester – Gemeente Noordwijk
De heer André Kuipers – ESA Astronaut
De heer Franco Ongaro – Director of Technical and Quality Management and Head of ESA/ESTEC
De heer Paul Veger – CEO – Decos Technology Group
De heer Anne Cor Groeneveld – Voorzitter – Dutch Aviation Group

Space Gala comité van aanbeveling

V.l.n.r;
De heer Franco Ongaro – De heer Jan Rijpstra – De heer Rob van den Berg – De heer Vincent Icke – Maanman – De heer André Aaij – De heer Paul Veger – Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven – De heer Anne Cor Groeneveld

 

Niets gevonden

Het lijkt erop dat we niet kunnen vinden wat je zoekt. Misschien kan zoeken helpen.