Sprekers 2017

andre-kuipers-c-speakers-academy-walter-kallenbach-2André Kuipers (1958)

André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie was op dat moment de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis.

In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken.

Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

Begin 2013 is André Kuipers benoemd tot ambassadeur voor het Techniekpact; een pact dat door het kabinet in het leven is geroepen om meer jongeren te enthousiasmeren voor het volgen van een techniekopleiding. Nederland kampt met een groot tekort aan technici.

Tijdens het Space Gala geeft André een boeiende lezing over het nut van de ruimtevaart op het gebied van gezondheid, veiligheid, media en leefmilieu.


 

2014-04-18 at 08-26-46   2014-05-06 at 00-48-16
Bernice Notenboom  |  Poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker.

Bernice onderneemt in april 2017 een ski-expeditie van 300 km dwars door het hart van de Noordpool. Een symbolische tocht die in het teken staat van de klimaatafspraken van Parijs. Het doel van de expeditie is om het besef van urgentie voor CO2-reductie te vergroten. Vanwege de snelle achteruitgang van het Arctisch zee-ijs is dit mogelijk de laatste keer dat een dergelijke expeditie gemaakt kan worden.

Bernice: “In Parijs is door 195 landen een verdrag getekend om binnen de 2 graden opwarming van de aarde te blijven in 2030. Wetenschappers berekenen dat we nog maar 10 jaar de tijd hebben om onze C02-uitstoot terug te dringen voordat de mens niet meer kan ingrijpen. Inmiddels is het al vijf over twaalf op het ijs. Nergens ter wereld zijn de gevolgen van het opwarmen van de aarde meer waarneembaar dan in het Arctische gebied.”

Tijdens de expeditie werken Bernice en haar team samen met de ESA (European Space Agency). Daarbij doen ze onder andere zee-ijs boringen en sneeuwdikte metingen, met als doel zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen hoe het poolijs er voor staat. Deze informatie is cruciaal om een vinger aan de pols te houden en te weten hoe snel de Noordpool smelt.

De ode aan de Noordpool staat in het teken van klimaatverandering, bewustwording en verandering. De samenwerking met de ESA is hierbij essentieel.


Rob van den Berg is directeur van SpaceExpo

Rob van den Berg (1963)

Directeur van Space Expo, het expositiecentrum over ruimtevaart en bezoekerscentrum van ESA-ESTEC in Noordwijk.

Na een studie geologie en paleontologie werkte Rob als consultant en manager bij verschillende ICT consultancy bedrijven waaronder Capgemini, voordat hij het roer omgooide en zijn oude liefdes weer opzocht. Eerst als conservator geologie en hoofd tentoonstellingen bij het Museon in Den haag en later als directeur bij Space Expo. Vertellen zit Rob van den Berg in het bloed. Als geen ander maakt hij met prachtige foto’s en bijzondere video’s intrigerende zaken duidelijk, zoals of er leven op andere planeten is en of we ooit andere planeten en sterren zullen bereiken.

Rob vertelt tijdens het Space Gala een inspirerend verhaal over het nieuwe doel van de opbrengst en de innovatieve ontwikkelingen en toekomstplannen van Space Expo.